Sint-Martens-Latem: het galerijleven is levendiger dan ooit !

In het vorige Millennium was het plaatselijke galerijleven op haar hoogtepunt. De kunstgalerijen waren in de jaren 70  als paddestoelen uit de grond gerezen en hielden de naam ‘Latem & Deurle, kunstdorpen in Vlaanderen’ in ere. De brasseries, restaurants en bankinstellingen boden ook cimaise aan de regionale kunst.
Bij het naderen van het magische jaar 2000 was er een zware terugval. De galerijen verdwenen uit het straatbeeld. Dankzij het Gemeentebestuur werd in 2001 het kunstblazoen opgeblonken door de creatie van een ‘beeldenroute’met sculpturen van Herman Van Nazareth, Jan Desmarets en Ann Deman. Ook de Latemse Kunstkring droeg, samen met Galerie Oscar Devos en het Deurlese MDD, haar steentje bij met gesmaakte thematentoonstellingen die de ‘Latemse Kunst’ blijvend in de belangstelling hielden.

In 2008 kwam er een heropstanding met galerijen als ‘Mens en Natuur’, ‘Casa 93’ en ‘Art Center Hores’. Toen ‘Mens & Natuur’ moest sluiten wegens einde huurceel en Guy Pieters het in ‘De Latemse Galerij’ voor bekeken hield, vreesde de Latemse kunstliefhebber voor het einde van een hype.

Niets was minder waar want ‘Art Center HOres’ breidde fors uit en opende in september haar nieuwe zalen. Ook ‘Casa 93’ groeide.
Met de heropening van het Museum Gevaert-Minne kwam in 2012 een nieuwe elan. Ook kunstenaars als Wim de Prez en Michel Flamme stelden op geregelde tijdstippen hun atelier open voor het publiek.

Sinds augustus dit jaar was de nieuwste aanwinst ‘The Latem Gallery’ aan het proefdraaien en nu opent dit nieuw trefpunt voor beeldende kunsten officieel haar deuren op vrijdag 26 september.Hieronder de uitnodiging voor de officiële opening van de galerie in Sint-Martens-Latem op vrijdag 26 september vanaf 19 uur met een tentoonstelling van bronzen van Patrick Villas, schilderijen van Hans Kitslaar en kleisculpturen van Annette Defoort (expo van 26 september tot/met 17 november 2014).

invit_latem_mail

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.