GENT: Provincie Oost-Vlaanderen maakt 25 000 EUR vrij voor hulp aan Filippijnse bevolking

De Oost-Vlaamse deputatie besliste op 14 november 2013 een voorstel voor te leggen aan de provincieraad om 25 000 EUR vrij te maken voor hulp aan de Filippijnse bevolking die zwaar getroffen is door de tyfoon Haiyan. De provincieraad beslist hierover op woensdag 20 november.

Oost-Vlaanderen kiest ervoor om lokale organisaties, die in de getroffen regio al actief zijn, te ondersteunen. Dat biedt een grote garantie voor snelle en duurzame interventies.

Van de totale som kan 10 000 EUR besteed worden door partners van Bevrijde Wereld vzw op de eilanden Samar, Leyte, Panay en Masbate voor wederopbouw van infrastructuur en rehabilitatie van akkers. De Provincie werkt al sinds 1994 samen met Bevrijde Wereld vzw, een niet-gouvernementele organisatie met zetel in Sint-Niklaas.

15 000 EUR gaat naar de koepelorganisatie CDRC (Citizins’ disaster response center). CDRC is een nationale Filippijnse NGO, erkend voor Noodhulp. CDRC is gespecialiseerd in rampenbeheer en werkt daarvoor samen met lokale organisaties om duurzame resultaten te kunnen boeken. Zij werken zowel aan materiële noodhulp via voedselbedeling, watervoorziening en slachtofferhulp als aan capaciteitsopbouw van lokale organisaties. Omdat CDRC samenwerkt met lokale organisaties, staat de NGO dicht bij de bevolking. Zij werken op basis van lokale analyse, hebben daardoor een goed zicht op de reële noden en mogelijke oplossingen. Zij zijn al actief vanaf de eerste dag van de noodsituatie.

Oost-Vlaanderen heeft een bijzondere band met de Filippijnen. De Provincie werkt, via Bevrijde Wereld vzw, sinds 1994 samen met partners in de Filippijnen die deel uitmaken van een brede beweging voor een meer duurzame ontwikkeling.
Sinds jaren is er ook een sterke band met Filippijnse organisaties die actief zijn in Oost-Vlaanderen.

Het provinciebestuur overlegt ook met een samenwerkingsverband van Filippijnse en Vlaamse organisaties (NGO’s voor ontwikkelingssamenwerking en culturele organisaties) die onder de noemer ‘Samen voor de Filippijnen’ in het weekend van 7 december 2013 een groot solidariteitsevenement plannen. Hiermee willen ze eveneens een koepel van lokale organisaties ondersteunen.

Image

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.