GENT – ‘VALLENDE STERREN’ in de KOPERGIETERY

Een kunsteducatief project van KOPERGIETERY & DON BOSCO
op 10, 11 en 12 mei in de Kopergietery

40 Enthousiaste leerlingen uit TSO, ASO en BSO maken onder professionele begeleiding van o.a. Johan Heldenbergh en Pieter-Jan De Smet een theatervoorstelling van a tot z.

‘VALLENDE STERREN’ gaat over opgroeien, harde werkelijkheid, gebroken dromen, twee oevers en een wankele brug…
Sinds januari ’13 zet KOPERGIETERY de schouders onder een bijzonder kunsteducatief project.
Onder de noemer Vallende Sterren was een intensieve samenwerking aan de gang tussen KOPERGIETERY en twee secundaire scholen: Don Bosco College Zwijnaarde en Don Bosco Technisch Instituut Sint-Denijs-Westrem.
Dit initiatief kadert in de door onderwijsminister Smet voorgestelde hervorming van het secundair onderwijs, waarbij de opsplitsing tussen ASO, TSO en BSO wordt opgeheven met als doel de spiraal van ongelijkheid te doorbreken.

Concreet: veertig enthousiaste leerlingen uit het ASO, TSO en BSO werden samengevoegd tot één ploeg. Onder begeleiding van een professionele theatermaker, muzikant, licht- en geluidontwerper, kostuumontwerpsters, een promoman en enkele betrokken leerkrachten maakten deze leerlingen een theatervoorstelling van a tot z. Alle aspecten kwamen aan bod: improviseren/artistiek creëren, schrijven, decorbouw, licht en geluid, kostuumontwerp, communicatie & vormgeving. De leerlingen kozen op basis van eigen interesse aan welke groep ze meewerkten.

De inbreng van de hele ploeg bepaalde de inhoud en de vorm van Vallende Sterren, maar het overkoepelende thema is ‘gebroken dromen’, het thema waarrond KOPERGIETERY een seizoen lang werkt.

Het volledige proces zal worden uitgeschreven in een ‘draaiboek’, met als bedoeling een handleiding te creëren voor alle scholen die de intentie hebben een school- en opleidingsoverschrijdend kunstproject uit te werken. Dit draaiboek zal ter beschikking gesteld worden voor alle netten van het secundair onderwijs.

vallende sterren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.