Sint-Martens-Latem: geschiedenis van de verpleegkunde door Dr Jan Bouckaert

Het Davidsfonds Latem-Deurle nodigt u uit op de Nacht van de Geschiedenis dinsdag 19 maart te 20 u in de Oude Brouwerij te Latem op de lezing van dr. Jan Bouckaert over de Geschiedenis van de Verpleegkunde.

Inhoud

In de Oudheid was ziekenzorg zeer beperkt en werd meestal door vrouwen in hun gezin en door priesters/sjamanen of genezers in de stam geregeld. In de Grieks-Romeinse Tijd waren temd:pels de plaatsen van godenverering en verzorging

(= tempelgeneeskunde).

Van het begin van onze tijdrekening gaf de christelijke naastenliefde of caritas een andere dimensie aan het opvangen en verzorgen van armen en zieken. Aanvankelijk waren het vrouwen, zogenaamde diaconessen die in naam van de parochiegemeente zieken aan huis bezochten en elementaire zorgen brachten; bovendien lazen ze uit de bijbel en baden samen.

Abdijen en kloosters vingen zieke en arme reizigers op en gaven ook zorgen met geneeskrachtige kruiden uit hun plantentuin (= kloostergeneeskunde). Deze gasthuizen werden later bij opkomst van de steden door de burgers overgenomen.

Het personeel was weinig of niet opgeleid en moest diverse taken uitvoeren: koken, wassen, poetsen en verzorgen.

Het duurde tot midden de 19de eeuw dat Florence Nightingale de eerste school voor verpleegkunde in Londen oprichtte en wereldwijd navolging kreeg. Haar geboortedag, 12 mei is de Internationale Dag van de Verpleegkunde geworden.

In Brussel werden in 1907 twee nog bestaande scholen opgericht: St. Camille, een katholieke en het huidige Cavellinstituut, een vrijzinnige school.

Slechts na WOII werd het beroep volledig geseculariseerd toen de religieuzen geleidelijk de zorg uit handen moesten geven aan leken.

Deelnemen? DF-leden gratis, niet-leden 3 euro

Afbeelding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.