Prof. Em. Ludo Abicht gastspreker in Sint-Martens-Latem

Prof. Ludo Abicht – Lezing DE VERLICHTING VANDAAG

Naar traditie brengt uitgever en galeriehouder Arnold Eloy interessante gastsprekers naar Sint-Martens-Latem. Op vrijdag 22 oktober komt Prof. Ludo Abicht om 20 uur een ‘verlichtende’ lezing houden over de vrijheid en gelijkheid van de mens.

De Verlichting (ong. 1650 tot 1800) beloofde ‘het volk’, in principe dus alle mensen ‘Vrijheid, Gelijkheid en Broederlijkheid’ na de ineenstorting van het Ancien Régime rond privileges, troon en altaar.
Deze emancipatiebeweging is er echter na meer dan drie eeuwen nog steeds niet in geslaagd, deze beloften in te lossen. Indien we het project van de Verlichting in onze nieuwe eeuw willen voortzetten, moeten we de scherpe kritiek zowel uit rechts-conservatieve als uit links-progressieve hoek ernstig nemen. We moeten ons de vraag stellen: “waarom is een zo vanzelfsprekend logisch, redelijk en rationeel, humanistisch en vernieuwend project gedeeltelijk mislukt? “

Op een overzicht van de grote momenten van de Verlichting en de kritiek erop volgen een reeks stellingen over de voorwaarden om het project alsnog te vernieuwen en te redden.

Wie is de spreker?

Ludo Abicht (°1936) studeerde Klassieke Filologie, Germaanse Filologie (RUG) en Filosofie (Nijmegen, Tuebingen). Hij promoveerde met een proefschrift over de Praagse Joods-Duitse auteur Paul Adler.
Hij doceerde aan de universiteiten van New Brunswick (Canada), Antioch en Berkeley (USA). Vanaf 1984 aan de UIA, het HIVT-RUCA en de Plantijn Hogeschool, Antwerpen. Emeritus sinds oktober 2001. Daarna gastprofessor aan de UA en de Ugent.
Hij is auteur van tal van publicaties, o.a. ‘Intelligente emotie’ (2001) – waarvoor hij de Arkprijs van het Vrije Woord ontving – en ‘De Verlichting vandaag’ (2007).
Ludo Abicht is filosoof en publicist. Hij schreef tal van boeken over het jodendom.
Emeritus Hoogleraar Literatuur en Filosofie (Universiteit Antwerpen en Hogeschool Antwerpen). Hij verbleef lange tijd in de Verenigde Staten

Toegang?
10 euro
Waar?
Kunstgalerij Mens & Natuur Maenhoutstraat 75a – 9830 Sint-Martens-Latem
Info en reservatie? arnold.eloy@skynet.be

Prof. Em. Ludo Abicht - foto courtesy Jef Eggermont

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.