SASK DEINZE 150 jaar jong en in MuDeL

VERDER / KIJKEN / DOOR / GAAN

Tentoonstelling 150 jaar Stedelijke Academie voor Schone Kunsten
22 april – 13 juni 2010

Verder kijken en doorgaan of is het verder gaan en doorkijken?

De tentoonstelling handelt over beide.

In het museum zijn kunstenaars samengebracht die ooit les volgden aan de SASK in Deinze, of er les hebben gegeven. Misschien zelfs allebei, maar door zijn gegaan, verder hebben gekeken en het dan ook ver (ook letterlijk te nemen: tot over de landsgrenzen heen) hebben gebracht.

Tegelijk zijn het stuk voor stuk kunstenaars van wie het werk de kijker uitnodigt om verder te kijken. Werk dat vraagt om dòòr te kijken (of misschien ook wel waar je kunt door kijken), waar meer te ontdekken valt dan op het eerste gezicht te zien is.

De tentoonstelling fungeert ook als metafoor voor wat er zich vandaag in de academie van Deinze afspeelt, hoe er gedacht en gewerkt wordt en tot waar de docenten de leerlingen – jong en oud – willen brengen.

In een uitgebreid essay dat in de catalogus is opgenomen, gaat de curator van de tentoonstelling en huidig academiedirecteur William Ploegaert dieper op deze aspecten in. Museumconservator Veerle Van Doorne belicht in deze publicatie de invloed van de Leiestreek en haar schilders en de aanwezigheid van het museum op de ontwikkeling en de bloei van de jubilerende academie.

Deelnemende kunstenaars: Armand Blondeel, Jean-Marie Bytebier, Ingrid Castelein, Leo Copers, Antoon De Clercq, Raoul De Keyser, Agnes Maes, Hubert Malfait, Roger Raveel, Albert Saverys en Jan Van Oost.

Met een duidelijk herkenbare pancarte aangeduide werken in de ‘vaste opstelling’ tonen werk van huidige docenten en/of leerlingen die in de collectie van het museum werden opgenomen.

Op die manier wordt de bezoeker ook doorheen de ‘vaste collectie’ geleid en krijgt hij een vrij volledig beeld van het rijke artistieke leven in de Leiestreek.

Op woensdag 12 mei 2010 wordt er een kinderatelier georganiseerd. Wandelend doorheen de tentoonstelling leren de kinderen ‘verder kijken door…’ en gaan vervolgens zelf creatief aan de slag.

ERFGOEDDAG

25 april 2010

In het kader van de Erfgoeddag met als thema “Fake?” organiseert het museum twee activiteiten:

Jouw kunstwerk onderzocht?

Vraag je je al een tijdje af van welke kunstenaar het schilderij aan de schouw of op zolder eigenlijk is? Kan je een signatuur moeilijk lezen of twijfel je over de echtheid van een werk? Misschien heeft het wel een kunsthistorische waarde of kunnen wij wat meer uitleg geven over de plaats ervan binnen het oeuvre van de artiest? Op de erfgoeddag kan je in het museum gratis een kunstwerk laten beoordelen door een expert!

Workshop ‘Zelf een kunstwerk kopiëren?’

Het museum doet een oproep naar kunstenaars uit de omgeving om een werk te maken naar een schilderij uit de collectie. Wie gaat de uitdaging aan om een exacte kopie te maken of eerder een eigen interpretatie op doek te zetten? Toeschouwers maken op hun beurt live mee hoe een schilderij tot stand komt.

Zowel de vaste collectie als de tentoonstelling “verder/kijken/door/gaan. 150 jaar Stedelijke Academie voor Schone Kunsten” zijn die dag ook gratis te bezichtigen van 10 tot 18 u.

Locatie?

Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze
tel. +32 9 381 96 70, fax. +32 9 381 96 79

http://www.museumdeinze.be
museum@deinze.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.