Provincie Oost-Vlaanderen kent Keizer Karelprijs 2009 toe aan componist Frédéric Devreese

 


Componist Frédéric Devreese is laureaat van de Keizer Karelprijs 2009 van de Provincie Oost-Vlaanderen, een driejaarlijkse prijs toegekend aan een persoon of organisatie uit het Nederlandse taalgebied voor uitzonderlijke verdiensten op het gebied van kunst en cultuur (art. 2 van het reglement van de prijs). Aan de prijs is een bedrag van 25 000 EUR verbonden.
Frédéric Devreese (Amsterdam 1929) is één van de veelzijdigste componisten uit het Nederlands taalgebied, die internationale waardering geniet, maar toch altijd enigszins onderbelicht is gebleven. Hoewel hij ‘meesterlijk heeft geflirt met de meest diverse stijlen en genres’ (Dirk Brossé), is hij ongetwijfeld vooral bekend als filmcomponist. Hij heeft niet alleen de muziek geschreven voor op één na alle films van André Delvaux, maar ook voor films van o.m. Marion Hänsel, Hugo Claus en Lieven Debrauwer. Zijn werk werd bekroond met de Prix Italia (1963), de Joseph Plateau Prijs (1988 en 1990), de Georges Delerue Award (1994) en de Klara Carrièreprijs (2006). In 1983 was zijn Vierde Pianoconcerto het verplichte werk van de Internationale Muziek¬wedstrijd Koningin Elisabeth. Devreese heeft zich ook steeds ingezet voor jonge musici. Hoewel hij al een lange en succesrijke carrière achter de rug heeft (zijn eerste internationale bekroning kreeg hij toen hij pas negentien was!), is hij nog altijd zeer actief, waarbij hij graag samenwerkt met andere artiesten.
Eerdere laureaten
De Keizer Karelprijs werd voor het eerst toegekend in 2000. De prijs ging toen naar prof. dr. Frits van Oostrom. In 2003 werd de Keizer Karelprijs toegekend aan Anne Teresa De Keersmaeker en in 2006 aan Guy Cassiers.
De jury van de Keizer Karelprijs 2009 vergaderde onder het voorzitterschap van gedeputeerde Jozef Dauwe en bestond uit Andrea De Kegel (ondervoorzitter), Sigrid Bousset, Dianne Hoogstrate, Peter Van den Eede en Dorian Van Der Brempt (leden) en Dirk De Wulf (secretaris).

fred devreese

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.