Openbaar Onderzoek klasseren knoteiken

BESCHERMING KNOTEIKEN HOGE HEIRWEG!

Sint-Martens-Latem

Het gemeentebestuur is verheugd het openbaar onderzoek te mogen aankondigen voor de bescherming als monument van de twee knoteiken langs de Hoge Heirweg.

Het zijn niet meteen opvallende en grote bomen maar hoogst waarschijnlijk zijn ze ouder dan de monumentale beuken en eiken van onze dreven die eind 19e – begin 20e eeuw werden aangeplant. Het beeld dat wij op vandaag hebben van de knotbomenrijen of solitaire knotbomen als randbeplanting langs weiden en akkers is een vrij recent verschijnsel. Een groot deel van de knotbomen werd oorspronkelijk ingeplant in hagen en houtkanten of in mengverband met opgaande bomen. In deze laatste vorm kwamen ze meer dan vandaag voor als wegbeplanting. Na de Eerste Wereldoorlog deed de prikkeldraad zijn intrede en verdwenen de hagen die dienst deden als veekering. Ook het assortiment aan bomen die geknot werden was veel groter. Tegenwoordig wordt het knotten vooral geassocieerd met wilg.

Een publicatie van Albijn Van den Abeele verwijst naar ‘houtkanten hagen en tronken’ langs de Hoge Heerweg/Kortrijkse Heerweg voor de aanleg van de Kortrijksesteenweg in 1716.

project-Snoeien-van-oude-knoteik

Knoteiken na een eerdere snoei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.