Museum van Deinze en de Leiestreek: tekeningen van luminist EMILE CLAUS

Tot 21 juni 2009 loopt in het Museum van Deinze en de Leiestreek een tentoonstelling met tekeningen en schetsen van Emile Claus’. Deze expositie is een samenwerking met het  MSK Gent waar de schilderijen van deze unieke Leieschilder werden samengebracht.

Emile Claus liet zich in zijn werken vaak inspireren door de Leie, zijn omgeving en het werk op het platteland.  Met een totaal van 114 werken in potlood, houtskool, sanguine of inkt op papier toont de expositie een gevarieerd geheel van schetsen, voorstudies en afgewerkte tekeningen. Daarbij komen de verschillende thema’s en periodes uit het oeuvre van Claus aan bod.

In april 2008 kocht het Museum van Deinze en de Leiestreek 102 tekeningen van de hand van Claus, die in Astene woonde en zich graag liet inspireren door de Leie, zijn onmiddellijke omgeving en het werk op het platteland.
Emile Claus is in het museum niet alleen sterk vertegenwoordigd met de monumentale schilderij ‘De Bietenoogst’, maar ook met verschillende andere typisch impressionistische doeken

Je kan deze tentoonstelling bovendien combineren met een andere expositie, ‘Emile Claus en het landleven in België’, die nog tot 21 juni in het Museum voor Schone Kunsten Gent te zien is.  In deze laatste tentoonstelling komen ook enkele Belgische tijdgenoten van Emile Claus aan bod.  Naar aanleiding van de tentoonstelling wordt er een aparte catalogus van de tekeningen gepubliceerd.

Emile Clausroute

Het Leielandschap speelt de hoofdrol in het werk van deze belangrijkste Belgische impressionist. Hij plantte zijn ezel neer op verschillende plekken tussen Gent en Deinze en schilderde talloze Leiezichten. De plekken die Claus inspireerden maken deel uit van een Emile Clausroute, die het MSK en MDL samen hebben uitgestippeld. Deze route kan zowel met de auto en deels te voet als met de fiets worden afgelegd. Vertrekken kan zowel vanuit Gent als vanuit Deinze.

De route is gratis verkrijgbaar in beide musea en de infokantoren van Toerisme Oost-Vlaanderen, Gent en Deinze/V.V.V.-Leiestreek.  De Emile Clausroute werd uitgestippeld op het bekende knooppuntennetwerk van Toerisme Oost-Vlaanderen en is 55 kilometer lang.

Praktische informatie:

Museum van Deinze en de Leiestreek

Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze
Tel: 09/381.96.70 – Fax: 09/381.96.79

UITSTAP:

De Latemse Kunstkring bezoekt op zondag 3 mei 2009 de schilderijententoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten te Gent. De deelnemers verzamelen om 15 uur aan de ingang van het museum (Citadelpark) en worden er opgewacht door twee gidsen-commissieleden van de LKK, Anne-Marie Maes en Freya Malfait.

Inschrijven kan nog tot woensdag 29 april op het nummer 09 281 03 06 van Pierre Vanderheyde of per e-mail: rudy.malfait@skynet.be

De inkomprijs is individueel te betalen aan de kassa van het museum. De gidsbeurt kost 4 euro per persoon en is te verrekenen met de verantwoordelijke van de Latemse Kunstkring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.