De fietssnelwegen geven fietsverkeer een boost!

Het fietsgebruik in Vlaanderen zit in de lift. Dat blijkt ook uit recente cijfers van het Fiets-DNA, het tweejaarlijks onderzoek van Fietsberaad Vlaanderen. De helft van de Vlamingen fietst minstens eenmaal per week; 30% springt zelfs dagelijks op de fiets.

De gebruikers van de F7 zijn erg tevreden over de fietssnelweg tussen Gent en Kortrijk. De grote meerderheid (80%) geeft aan dat de fietssnelweg aan hun verwachtingen voldoet. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Provincie Oost-Vlaanderen liet uitvoeren bij de gebruikers van de F7.

In een parallel onderzoek peilde de Provincie bij een representatieve groep Oost-Vlamingen naar het gebruik en de beleving van het totale fietssnelwegennetwerk in onze provincie. Daaruit blijkt dat vooral de kwaliteit van het wegdek en de veiligheid van de fietssnelwegen de Oost-Vlamingen weten te bekoren. De resultaten van de onderzoeken bevestigen het belang van de fietssnelwegen om meer mensen voor de fiets te doen kiezen.

De mannen (60%) zijn op de F7 in de meerderheid, maar ook kinderen vinden steeds meer de weg naar de fietssnelweg om naar school of hobby te fietsen. De kinderen volgen hiermee het voorbeeld van hun ouders, want meer dan de helft van de gebruikers gaf aan dat ook hun kinderen gebruik maken van de fietssnelweg.

Ongeveer de helft van de fietsers op de F7 fietst elektrisch, wat meer is dan het globale cijfer voor Oost-Vlaanderen (35%). Dit toont aan dat de fietssnelweg zich goed leent voor elektrisch fietsen. Iets meer dan 30% van de fietsers rijdt op een weekdag in een enkele rit langer dan een half uur op de F7. De combinatie van deze twee resultaten toont aan dat dankzij de fietssnelwegen langere afstanden van tien kilometer of meer haalbaarder worden voor een grotere groep mensen.

Bijna de helft van de Oost-Vlamingen die de fietssnelwegen nog niet gebruiken, geven aan dat ze dat in de toekomst misschien wel zouden willen doen. Ook uit dit resultaat blijkt nog maar eens het potentieel van de fietssnelwegen om meer Oost-Vlamingen uit de wagen en op de fietssnelweg te krijgen. De kwaliteit en de attractiviteit van de F7 tussen Gent en Kortrijk, die voor het merendeel voltooid is, kan daarbij als een blauwdruk gelden voor de verdere ontwikkeling van het netwerk.

Het tevredenheidsonderzoek is een initiatief van de Provincie Oost-Vlaanderen en werd uitgevoerd door Profacts. Het onderzoek meet de tevredenheid over het gebruik van Fietssnelweg F7 in Oost-Vlaanderen (Gent – De Pinte – Deinze – Zulte). De beide bevragingen vonden plaats in oktober- november 2022. De online bevraging, gericht op een panel van Oost-Vlamingen, werd ingevuld door 600 respondenten. De bevraging van gebruikers van de F7 bereikte 399 respondenten.

“Meten is weten. Dus doet het Provinciebestuur onderzoek in diverse beleidssectoren, zo ook rond fietsbeleid. Als we weten hoe de gebruiker de fietssnelwegen ervaart, kunnen we ons beleid bijsturen indien nodig.”

gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Steunpunt data-analyse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.