Sint-Martens-Latem: Verrassende wending bij het bestuur van de gemeente.

Agnes Lannoo, burgemeester van Sint-Martens-Latem geeft 2 jaar voor de verkiezingen de fakkel door aan een jongere partijgenoot Pieter Vanderheyden.

Haar afscheid als burgemeester zal voor de inwoners en zeker de kiezers van Latem en Deurle niet meteen onverwacht zijn,
Her en der had ze al laten vallen dat ze in 2023 afscheid zou nemen van dat burgemeesterschap. Het was waarschijnlijk nog even wachten op een genderevenwicht in het College.Die kon blijkbaar enkel door de verruiming vanuit de oppositie.

De toetreding van N-VA ter verruiming van de meerderheid was wel eerder onverwacht want beide fracties lagen tot voor kort nog op ramkoers Op politiek vlak is alles dus nog steeds onvoorspelbaar…
Hoewel, bij WELZIJN zetelden er al sinds jaar en dag enkele NV-A-sympathisanten, Voor kenners van de plaatselijke politiek is deze instap dus helemaal niet zo onverwacht.

N-VA treedt toe tot de meerderheid op vraag van WELZIJN.

Agnes Lannoo – Van Wanseele behaalde in 2012 als lijsttrekker van WELZIJN, de grootste partij, de meeste voorkeurstemmen en ze slaagde erin een brede coalitie te vormen en zo de burgemeesterssjerp in Sint-Martens-Latem te omgorden.

In 2018 bevestigde de kiezer de keuze voor de partij WELZIJN en werd Agnes Lannoo – Van Wanseele een 2de maal de burgemeester, met een winst van 2 zetels in de gemeenteraad (absolute meerderheid).

Agnes Lannoo – Van Wanseele was echter altijd duidelijk: “Goed besturen betekent dat er tijdig voor sterke opvolging moet gezorgd worden.

Vandaag is die beschikbaar en klaar. Pieter Vanderheyden (WELZIJN), reeds 21 jaar zetelend in de gemeenteraad waarvan bijna 10 jaren als schepen, zal enthousiast en met kennis van zaken de fakkel overnemen.”

WELZIJN wil in de toekomst een nog sterker beleid kunnen voeren, breder gedragen dan enkel door de huidige meerderheid (10 op 19 zetels). Met oog voor een gelijklopende visie op lange termijn klopte WELZIJN aan bij N-VA om het bestuur te versterken. 

Omdat de N-VA mandatarissen hun verantwoordelijkheid om mee te werken aan een nog beter beleid voor de bewoners niet willen ontlopen zijn ze na overleg ingegaan op die vraag.

Inge Vanderhaeghe zal voor N-VA als schepen zetelen in het College. Zij en haar partij willen een aantal accenten leggen zoals een duidelijke toekomstvisie voor een buurtcentrum in Hooglatem, het fietspadenbeleid, de ontsluiting van het documentatie- en archiefcentrum, een sterk woonbeleid, en dierenwelzijn.

Ook in de Gemeenteraad komt er een wissel:

Jan Van Wassenhove (WELZIJN) geeft het voorzitterschap van de raad door aan Peter Draulans (N-VA).
Hiermee wordt deze nieuwe brede coalitie ook tot in de Gemeenteraad doorgetrokken.

Burgemeester Agnes Lannoo – Van Wanseele zal de fakkel doorgeven aan Pieter Vanderheyden voor eind december, maar blijft gemeenteraadslid. In de Gemeenteraad van 19 december zal ook het vernieuwde College worden bevestigd en de wissel van het voorzitterschap worden doorgevoerd.

N-VA en WELZIJN willen samen werken aan een lange termijnvisie voor de gemeente. Als de kiezer het wil, is het de wens van N-VA en WELZIJN om ook na 2024 samen verder te besturen.

(Burgemeester Lannoo – if)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.