Ook Sint-Martens-Latem krijgt subsidie voor restauratie Sint-Martinuskerk

Minister Diependaele investeert in 12 Oost-Vlaamse erfgoedparels

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor twaalf restauratieprojecten in de provincie Oost-Vlaanderen.
De Vlaamse overheid kent voor deze projecten samen een premie van 1.465.563,74 euro toe. “Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van deze regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden”’, aldus minister Diependaele.

Restauratiewerken voor de Sint-Martinuskerk in Sint-Martens-Latem – tweede fase

De Sint-Martinuskerk in Sint-Martens-Latem werd eind vorige eeuw grondig gerenoveerd.
Het gebouw werd toen opnieuw volledig witgekalkt, waardoor het zijn pittoresk karakter van typisch Leiekerkje terugkreeg.

De kerk heeft nu nood aan onderhoudswerken aan het exterieur. Die onderhoudswerken worden in vier fasen uitgevoerd. Een eerste fase is al in uitvoering. In deze tweede fase wordt de zuidgevel van de kerk opgeknapt. In 2023 en 2024 worden de twee volgende onderhoudsbeurten uitgevoerd. Voor de restauratiewerken is een premie van 73.127,62 euro toegekend.

De oudste vermelding van de Sint-Martinuskerk gaat terug tot 1121. Het was toen een Romaans kerkje waar maar enkele sporen van bewaard zijn gebleven. Eind negentiende eeuw kreeg de kerk zijn huidige neogotische uitzicht. Het interieur van de kerk bestaat uit een mengsel van romaanse, barokke en neogotische elementen, aangevuld met creaties van Latemse kunstenaars. In de kerk hangt een groot paneel van Gustave van de Woestyne. In 1983 werd de kerk beschermd als monument en samen met zijn omgeving als dorpsgezicht.

Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/38720

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

One thought on “Ook Sint-Martens-Latem krijgt subsidie voor restauratie Sint-Martinuskerk

  1. er moet worden gezocht naar een meer intens gebruik van dit lokaal ten voordele van een groter deel van het (ook niet-gelovige) deel van de bevolking.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.