Sint-Martens-Latem : Oude vlasfabriek krijgt woonbestemming

Decennia lang doolde het dossier ‘Oude Vlasfabriek’ door een bijna ondoorgrondelijk doolhof van natuurbeheer, stedenbouw, industrieel – en cultureel erfgoed. De vroegere vlasfabriek van de familie Baeten langs de Leie in Sint-Martens-Latem is een iconisch beeld en landmerk in een heerlijk natuurgebied aan de Leiemeersen in de Meersstraat. Dit jaar kreeg een nieuw project groen licht mits het volgen van enkele strenge bouwvoorschriften. Een deel van de oude fabrieksgebouwen zal gesloopt worden en door inbreiding plaatsmaken voor ruime lofts. “Het straatbeeld van de fabriek met de bakstenen blijft net als de vertrouwde schouw en het bassin behouden.

Het gebouw is een bekend zicht op het einde van de Meersstraat. De voorbije maanden werden de werken op de site, die tijdens de leegstand ook het decor was van het populair kunstevenement ‘Underground’ , maar de laatste jaren stond te verkommeren, hervat. In 2014 waren er al plannen om de fabriek om te bouwen tot twaalf lofts, maar die plannen werden door de gemeente en de hogere instanties verworpen .

Een jaar geleden kocht het Gentse vastgoedbedrijf Real in alle discretie het terrein, en zij doen nu een nieuwe poging. De voorbereidingswerken zijn al gestart, en de structurele werken beginnen na het bouwverlof.

De jonge ondernemers plannen een aantal lofts op het terrein van 26.000 vierkante meter, met veel ruimte voor groen en water. Ze vertrokken vanuit de omgeving van het natuurgebied de Latemse Meersen, die ze ook willen herstellen en opwaarderen. Enkel de recentst gebouwde fabriekshallen worden afgebroken.”

In de momenteel voorliggende plannen komen er negen lofts die verschillen qua grootte en uitzicht, met een ondergrondse parkeergarage. Door de unieke ligging langs de Leie is het een complex dossier, waarvoor veel juridisch en bouwkundig denkwerk voor het bekomen van vergunningen nodig was en is.

De voormalige vlasfabriek Baetens NV werd opgericht in 1922 en was in het Interbellum de grootste werkgever in het Leiedorp. Het vlas werd er in water geroot en bewerkt tot vezels voor de textielindustrie. De ligging naast het water was daarvoor ideaal, maar in de jaren ’70 werd de omgeving ingedeeld als natuurgebied.
Rond 2000 vertrok de fabriek definitief, en daarna werden de gebouwen nog gebruikt als opslagplaats, onder meer door beeldend kunstenaar Arne Quinze.
De bouw van de lofts zal zeker twee jaar duren. Wanneer ze verkocht worden, ligt nog niet vast.

Info: www.wearereal.be

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.