KUNST VOOR IEDEREEN : In Sleidinge toont WANDERMEER hoe het kan !

‘ART IS FOR EVERYBODY’, STAAT IN HET GROOT TE PRONKEN OP EEN GEBOUW OP DE LAATSTE METERS VAN DE AUTOSTRADE RICHTING OOSTENDE.

DAT IS WAAR. EN ART MOET DAT OOK ZIJN. OOK EVERYWHERE. DAT MOET OOK.

DUS WAAROM NIET HIER?

VORIG JAAR WERD ER VEEL GEWANDELD, DIT JAAR ZOU ZICH DEZE TREND VERDER ZETTEN.

VAN AL DAT WANDELEN GROEIDE DE GOESTING IN HET ORGANISEREN VAN EEN KUNST FESTIVAL.

IF YOU CAN THINK IT, YOU CAN MAKE IT.

MET TROTS NODIGEN WE U UIT OP DE EERSTE EDITIE VAN HET KUNSTENPARCOURS WANDERMEER ’21 TE SLEIDINGE.

KOM WANDELEN, KOM KIJKEN, KOM PROEVEN, KOM LUISTEREN, KOM ONTDEKKEN, KOM VERDWALEN, MAAR KOM VOORAL. GEWOON. PUNT.

VAN 1/6 TOT 31/8, STARTPUNT CC SLEIDINGE

Heel wat culturele verenigingen in Vlaamse gemeenten, zo ook in Sint-Martens-Latem, zoeken een middel om kwalitatieve kunst laagdrempelig te tonen en brengen.

In Sleidinge neemt WANDERMEER het voortouw en wil bewijzen hoe eenvoudig het is kunstenaars en kunstliefhebbers een hart on der de riem te steken.

Mijn dorp, Sint-Martens-Latem, gedoodverfd als het Kunstenaarsdorp in Vlaanderen, slaagde daar in de jaren 90 ook in toen de Gemeentelijke Raad voor Cultuurbeleving onder impuls van de toenmalige voorzitter en latere cultuurschepen Francesco Melis succesvol ‘KUNSTDORP’ werd ingericht. Alle geledingen uit de kunst- en cultuurbeleving kregen een tijdelijke stek in en rond het huidige WIJKCENTRUM OASE.

Het Latemse galerieleven stond toen op zijn dieptepunt. De galerieën zakten als een pudding in mekaar. De plaatselijke musea en de ‘Latemse School’ waar Oscar Devos in wiens galerie het kruim van de ‘Latemse pioniers uit de Eerste Twee Groepen’ bleef promoten, hielden toen en vandaag nog het vaandel hoog. De GRC pakte later de draad weer op in het nieuwe Millennium met gesmaakte CULTUURCAFES’ en zoekt nu naar het juiste recept om de levende, plaatselijke kunstenaars opnieuw een waardig FORUM te geven. De kunstgaleries staken weer de kop op. De komst van in ‘de wandeling’ als hypermarkten voor kunst- en decoratie bestempelde galeries werd dan weer eens de doodsteek voor de kleinere, intieme kunstwinkeltjes met betaalbaar oeuvre. Nu, als kunstliefhebber en recensent betreur ik een dergelijke exuberante megalomanie maar dit zal inherent zijn aan het status van Sint-Martens-Latem, in de media als rijkste gemeente gelabeld.

Kortom, wat ik met deze bijdrage vooral wil aantonen, is dat een aanpak zoals WANDERMEER die laagdrempeligheid voor mekaar kreeg, en zo een meerwaarde lijkt om iedereen, arm of rijk, de kans te geven om zonder diep in de portefeuille te tasten op een gezonde manier een kijk op kunst en cultuur te geven…

INFO /

lLINA STANKOVA

BE 0673 752 397

M +32 (0)486 05 84 46

www.laut.be

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

One thought on “KUNST VOOR IEDEREEN : In Sleidinge toont WANDERMEER hoe het kan !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.