Sint-Martens-Latem : oppositiepartij hekelt stilzwijgen over lot van parking in Maenhoutstraat

Naar aanleiding van het onverwacht verdwijnen van een door de eigenaar gedoogde parking op zijn perceel (bouwgrond) aan deKapitein K.L. Maenhoutstraat, de drukste winkelstraat in de gemeente, hekelt de oppositiepartij ‘Voor Latem en Deurle’ het lange stilzwijgen van het College en haar meerderheidsfractie over het beëindigen van deze overeenkomst.
December is de winkelmaand bij uitstek en de totaal verraste handelaars vinden het een totaal misplaatst eindejaarsgeschenk.
Dat er ooit zou gebouwd worden, was algemeen bekend maar volgens de bestaande vergunning lag de bouwplaats in tweede lijn en zou de parking kunnen blijven bestaan.
In hoeverre die versie van de bouwplannen nog actueel is, konden we niet onmiddellijk achterhalen bij de bevoegde diensten maar we hopen dat het College zal reageren op de visie van de oppositie en klaarheid zal brengen in dit dossier.

Nicolas Bosschem : “Op 23 februari 2015 werd door de gemeenteraad een gebruiksovereenkomst goedgekeurd voor het gebruik van het perceel als publieke parking. De eigenaar wenste achter de parking een project met winkels en appartementen te realiseren.
in de overeenkomst werd er een opzegtermijn van die maanden voorzien. 
Op 25 januari 2016 keurde de gemeenteraad vervolgens de aankoop van het perceel goed. Er bestond een akkoord over de aankoopprijs van € 130.450,00 en de aankoopakte zou reeds in opmaak zijn.
Toen bleek dat de aankoop uitbleef, heeft de fractie VOOR LATEM EN DEURLE sinds februari 2016 maar liefst 6 keer naar de stand van zaken gevraagd, dit voor het laatst op de gemeenteraad van 23 november 2020.
Het Schepencollege drong er op aan om de vraag in besloten zitting te behandelen.
 
De burgemeester verklaarde dat het niet langer zeker was dat de koop zou kunnen doorgaan maar dat men nog in onderhandeling was.
Van een beëindiging van de gebruiksovereenkomst werd er toen niet gesproken. 
We drongen er daarom op aan om de inwoners en de middenstand tijdig op de hoogte te brengen. Parkeren op de rijweg op de Maenhoutstraat was ons inziens geen optie.
Per e-mail van 4 december jl. werden de gemeenteraadsleden ervan op de hoogte gebracht dat de parking reeds op 7 december zou worden afgesloten.
Op 11 december zou deze terug worden overgedragen aan de eigenaar.  
De inwoners en middenstanders werden hier zelfs pas van geïnformeerd op zaterdag 5 december, dit middels een brief gedateerd op 3 december.
Vandaag vernamen wij dat de eigenaar het gebruik van de parking blijkbaar reeds op 10 september 2020 had opgezegd, dit tegen 11 december 2020. 
De eigenaar van het perceel zou ontgoocheld zijn in de houding van het gemeentebestuur.

Men was hier dus reeds drie maanden van op de hoogte! Dit werd achtergehouden.
Naar onze inwoners en middenstanders toe werd er manifest laattijdig gecommuniceerd.
De gemeenteraadsleden werden zelfs verkeerd geïnformeerd. Van een College van Burgemeester en schepenen mag men nochtans een correcte en transparante communicatie verwachten. Dit gebeurt blijkbaar niet.
Dit valt te betreuren want onze inwoners en middenstanders blijken hier weer de dupe van te worden. Men had ondertussen kunnen werken aan een waardig alternatief.

We kunnen, als oppositie, alleen maar hopen dat het vrijgekomen budget van € 130.000,00 nuttig zal aangewend worden om ten dienste van onze inwoners en middenstanders te voorzien in een alternatief. het aanleggen van 10 parkeerplaatsen op de rijweg van één van onze drukste invalswegen, is dit in ieder geval niet…, besluit fractieleider Nicolas Bosschem”.

We zijn benieuwd naar de ware toedracht over het beëindigen van deze overeenkomst, een toedracht die we van het CBS alsnog hopen te vernemen.

Ook SAMEN-NVA heeft harde woorden :Gemeenteraad buitenspel gezet en belogen

De fractie SAMEN N-VA is verbolgen over het verloop van het dossier van de tijdelijke parking aan de Maenhoutstraat in Sint-Martens-Latem.

In februari 2015 tekenden de eigenaar en het gemeentebestuur een gebruiksovereenkomst zodat een zone van 695 m² gebruikt kon worden als tijdelijke parking.

In januari 2016 konden we een stap verder gaan en keurde de gemeenteraad goed dat het gemeentebestuur een deel van ditzelfde perceel (386 m²) zou aankopen. Op die manier werd de garantie ingebouwd dat minstens dit deel voor de verdere toekomst zou kunnen ingericht blijven als openbare parking. Gezien de beperkte parkeerruimte in deze winkelzone een belangrijke beslissing.

SAMEN N-VA-gemeenteraadsleden Kristof Vanden Berghe en Peter Draulans, die toen beiden schepen waren, stemden mee in met die keuze: niet alleen omdat extra parking broodnodig was, maar ook omdat ze meermaals te horen kregen dat deze verkoop aan de gemeente volledig los stond van een eventuele bouwaanvraag op ditzelfde perceel. Alles zou in orde zou komen, zo meldde burgemeester Agnes Lannoo hun. Ze verzekerde hen dat ze dit zo was overeengekomen met de eigenaar. Het tekenen van een compromis was zelfs niet nodig, want de aankoopakte zou snel getekend kunnen worden.

De verkoop geraakte echter nooit getekend, ondanks de formele afspraak. Het schepencollege is er niet geslaagd de beslissing van de gemeenteraad uit te voeren.

SAMEN N-VA voelt zich dan ook bedrogen door de burgemeester. Waarom is deze verkoop niet doorgegaan? Wat waren de eigenlijke afspraken tussen de eigenaar en de burgemeester? Antwoorden krijgen ze niet.

Sinds 11 december 2020 kan de parking helemaal niet meer gebruikt worden.

Drie maanden geleden (op 11 september 2020) heeft de eigenaar een opzeg gedaan van de overeenkomst uit 2015, schrijvend ‘diep ontgoocheld te zijn in de manier waarop de gemeente Sint-Martens-Latem ons behandelt’.

De burgemeester heeft die informatie achtergehouden, zelfs toen de VLD-fractie hierover een vraag stelde tijdens de gemeenteraad van november. De gemeenteraadsleden werden pas op 4 december ’s avonds ingelicht, de handelaars pas op zaterdag 5 december, terwijl de parking zelf werd afgesloten op maandag 7 december.

Voor de tweede maal in dit dossier werd de gemeenteraad in dit dossier buitenspel gezet en belogen.

De fractie SAMEN N-VA is de eigenaar van de betrokken grond dankbaar dat dit perceel bijna 6 jaar lang kon gebruikt worden.

De intussen genomen maatregelen om extra parkeervakken te voorzien op de rijweg, krijgen niet de steun van de fractie SAMEN N-VA. Ze creëren chaos en belemmeren op te sterke manier de vlotte doorstroming van het verkeer langs deze hoofdas.

De gemeenteraadsleden van SAMEN N-VA vragen aan de burgemeester verdere opheldering over wat er in dit dossier precies is gebeurd en hoe het zo fout is kunnen lopen.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.