Voor David, wat mijn kleinzoon weten moet’.
Dit kaartje vond de familie van Georges Kluger tussen een hele stapel dagboeken, brieven en foto’s na zijn overlijden. In de dagboeken getuigt Georges over zijn leven tijdens WO II.
Nichtje Karine Huts was diep ontroerd door het verhaal en besloot samen met auteur Ivo Pauwels zijn levensverhaal in boekvorm te gieten.
Fernand en echtgenote Karine Huts staan bekend als kunstmecenassen en brachten in het verleden al heel wat boeken uit, maar deze publicatie ligt Karine wel erg nauw aan het hart. Het is immers een waargebeurd verhaald uit de Tweede Wereldoorlog, gebaseerd op de dagboeken van haar oom Géorg ‘Georges’ Kluger. Hij overleed in februari 2014 op 89-jarige leeftijd.
Waar
Raadzaal gemeentehuis Sint-Martens-Latem
Dorp 1
9830 Sint-Martens-Latem
Wanneer
woensdag 16 mei 2018 van 19:30 tot 22:30
Prijs
€ 5,0
Basistarief: 5,00 €
Reservering
Telefoon: 09/282 51 30
Organisatie
Gezinsbond Deurle-Latem en Latemse Seniorenadviesraad
Het boek:
‘Wat mijn kleinzoon weten moet’
Hoe een joodse jongen onderdook in België (1939-1945)
- Een waargebeurd verhaal uit de Tweede Wereldoorlog – Gebaseerd op de dagboeken van Georges Kluger, die pas na zijn dood in 2012 werden ontdekt
Géorg Kluger is 14 wanneer zijn vader, niet-praktiserende Jood en zaakvoerder van een schoenenfabriek in Wenen, hem in maart 1939 op de Rode Kruistrein naar Antwerpen zet. Met de belofte dat hij en zijn moeder hem snel zullen nareizen. Zij zullen er echter nooit geraken… Géorg is alleen op de wereld. In Antwerpen wordt de jongen echter niet goed opgevangen. Hij belandt in een Franstalig internaat in Kalmthout. Als de oorlog uitbreekt in mei 1940 vlucht Géorg met zijn leraren naar Leffinge. De gebeurtenissen tijdens de ‘Achttiendaagse Veldtocht’ schuiven aan zijn ogen voorbij. In november neemt het flink afgeslankte internaat zijn intrek in een verlaten kasteel in Bassines, een piepklein gehucht van Méan-en-Condroz. Vanaf nu volgen de beangstigende en gruwelijke gebeurtenissen zich op. Verraad en heldhaftigheid gaan hand in hand. Zal hij de oorlog overleven? Zal hij zijn ouders ooit terugzien? Géorg Kluger was de oom van Karine Van den Heuvel-Huts, vrouw van ondernemer Fernand Huts, die onder meer werkzaam was als rechter bij de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde. Samen met auteur Ivo Pauwels dook zij meer dan twee jaar lang in Géorg Klugers verleden. Ivo Pauwels boetseerde het geheel tot een aangrijpende kroniek over een van de verborgen oorlogskinderen van WO II.