Gent/Sint-Martens-Latem: subsidies voor het conserveren van graven die niet-wettelijk beschermd zijn

Provincie Oost-Vlaanderen deelt belanghebbenden mee dat  vanaf 1 november 2013 beheerders van begraafplaatsen en concessiehouders van grafmonumenten bij de Provincie Oost-Vlaanderen terecht voor subsidies voor het conserveren van graven die niet-wettelijk beschermd zijn, maar toch waardevol genoeg om te bewaren.

 De Oost-Vlaamse provincieraad keurde hiervoor op 9 oktober 2013 een nieuw reglement goed (van kracht vanaf 1 november 2013).

 Welke grafmonumenten komen in aanmerking? 

Alle grafmonumenten, graftekens, herdenkingsmonumenten en calvariekruisen die men aantreft op Oost-Vlaamse begraafplaatsen, die niet wettelijk beschermd zijn en die historisch, volkskundig, kunsthistorisch of architecturaal waardevol zijn.

 Wie kan de subsidie aanvragen? 

Gemeentebesturen, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden die over een begraafplaats beschikken, maar ook natuurlijke personen, verenigingen zonder winstoogmerk en stichtingen die eigenaar, concessiehouder of houder van een zakelijk recht op het betrokken graf zijn.

 Welke soort werken komen in aanmerking? 

Conserveringswerken. In het reglement is een lijst opgenomen van de werken die hiervoor in aanmerking komen.

 Meer informatie en het reglement is te vinden op de http://www.oost-vlaanderen.be/erfgoed (funerair erfgoed).

 

Begraafplaatsen als geheugen van de lokale gemeenschap

Wie rond deze periode van het jaar kerkhoven of begraafplaatsen bezoekt, krijgt een bloemenzee te zien.
Op andere dagen van het jaar liggen ze er eerder desolaat bij.
Nochtans nemen begraafplaatsen een belangrijke plaats in onze maatschappij in.
Niet alleen bewaren ze voor de nabestaanden een kostbare en betekenisvolle herinnering aan hen die er nu niet meer zijn, maar zij weerspiegelen ook het voorbije gemeenschapsleven. 

 Begraafplaatsen vormen het oudste geheugen van de mens. Het eren van de doden, onafhankelijk van welke levensovertuiging, behoort tot het wezen van de menselijke cultuur. De manier waarop een samenleving met de dood en de doden omgaat, toont ook aan hoe over het bestaan en de mens zelf gedacht wordt. 

 Begraafplaatsen dwingen respect af omdat ze naar de mens en de dood verwijzen een weefsel van droefheid en hoop tegelijk. Daarom is het zo belangrijk om op een respectvolle manier met deze graftekens om te gaan. Op eenieders schouders rust de opdracht de waardevolle grafzerken van vorige generaties te bewaren en te beheren.
De Provincie Oost-Vlaanderen wil daarbij een handje toesteken. De provincieraad keurde daarom een nieuw reglement goed waardoor het mogelijk wordt om subsidies aan te vragen voor conserveringswerken aan niet-wettelijk beschermd funerair erfgoed.

 De Provincie Oost-Vlaanderen zet hiermee haar voortrekkersrol verder.
Al eerder bracht ze publicaties uit over de belangrijke begraafplaatsen Campo Santo en Westerbegraafplaats in Gent.
Ze ondersteunde ook erfgoedprojecten die de ontsluiting van begraafplaatsen of van funerair erfgoed als onderwerp hadden. De Provincie organiseerde ook een studienamiddag om de vele vragen vanuit het lokale veld over de concrete beheersproblematiek van begraafplaatsen te beantwoorden. Het funerair erfgoed is dus steeds een belangrijk aandachtspunt geweest in het beleid. Nu gaat de Provincie nog een stapje verder met het daadwerkelijk ondersteunen van die mensen of besturen die de begraafplaatsen willen herwaarderen.

 Inlichtingen: 

 Gedeputeerde Jozef Dauwe

Gouvernementstraat 1, 9000 Gent

tel. 09 267 82 42

 Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, dienst Erfgoed

Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent – contactpersoon: Peter Van Wichelen

tel. 09 267 72 80 of peter.van.wichelen@oost-vlaanderen.be

 

Afbeelding

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.