treintje op zonne-energie in het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke

 

 

Nieuw elektrisch toeristisch treintje op zonne-energie in het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke

De Provincie Oost-Vlaanderen wil het gebruik van duurzame energie stimuleren door op de eerste plaats zelf het goede voorbeeld te geven. Het provinciebestuur gebruikt zelf groene stroom, coördineerde de groepsaankoop groene stroom, plaatst zonnepanelen op de daken van zijn gebouwen, kocht elektrische dienstwagentjes aan en promoot kleinschalige windmolens.

Dit jaar opende in het provinciaal domein Puyenbroeck al een bezoekerscentrum in de vorm van een passief gebouw en wordt een proefproject rond diverse soorten windturbines voltooid.
Nu beschikt het provinciaal domein Puyenbroeck ook over een Sunshuttle om de bezoekers op een milieuvriendelijke manier door het domein te rijden. De Sunshuttle werd geleverd door de firma Soios uit Venlo, Nederland.
Deze toeristische trein rijdt op batterijen die met groene stroom gevoed worden en is bovendien voorzien van zonnepanelen met hoog rendement voor extra ondersteuning. Dit elektrisch treintje is het eerste in gebruik in België. De 1 miljoen bezoekers die Puyenbroeck jaarlijks mag verwelkomen, komen zo rechtstreeks in contact met de mogelijkheden van zonne-energie en groene stroom.
Het treintje bestaat uit 1 trekker en 2 wagons en biedt plaats aan 46 passagiers. 1 van de wagons is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Een ritje kost 2,5 EUR voor een gehele dag (kinderen van 4-12 jaar en groepen>20: 1,5 EUR).
De aankoopprijs van het treintje bedraagt 297 260 EUR.

Het gebruik van groene stroom en zonne-energie is niet alleen milieuvriendelijk, maar houdt ook een belangrijke financiële besparing in van circa 4 850 EUR per jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.