Sint-Martens-Latem: controle omgevingsvergunningen

De gemeente Sint-Martens-Latem heeft een traditie van omgevingsvergunningen met voorwaarden (de vroegere ‘bouwvergunning’). Die voorwaarden hebben meestal betrekking op aspecten die van belang zijn voor de klimaatadaptatie. Ze zijn uitvoerig beschreven in het gemeentelijke ‘Afwegingskader goede ruimtelijke ordening’, dat kan samengevat worden als een geheel van voorschriften waaraan elk bouwproject moet voldoen. Sinds 2022 voert het lokaal bestuur die proactieve controles uit,

Proactieve controles

Ze gebeuren door de handhavingsambtenaar ruimtelijke ordening en houden niets meer in dan een plaatsbezoek, dat ruim twee jaar na de afgifte van de vergunning plaatsvindt. Het plaatsbezoek duurt meestal maar een kwartiertje en focust zich vooral op de buitenaanleg.

Ongeveer 40% van de projecten is meteen volledig in orde, 40% is niet in orde en in 20% van de gevallen zijn de werken nog niet volledig voltooid. In eerste instantie krijgt de opdrachtgever van het bouwproject voldoende tijd om alles toch nog uit te voeren conform de vergunning. Blijkt dit niet (meer) mogelijk, dan is een regularisatievergunning mogelijk, maar volgens de laatste versie van het afwegingskader.

Klimaatadaptatie

De controle spitst zich vooral toe op de aspecten van ruimtelijke ordening die van belang zijn voor de klimaatadaptatie: actief ontharden of nieuwe verharding vermijden, het aanplanten van hoogstammig groen en het aanleggen van wadi’s. Vaak worden deze aspecten bij de tuinaanleg vergeten. Er worden bijvoorbeeld minder of geen bomen aangeplant, de wadi is niet volgens de regels van de kunst aangelegd, of de wadi werd vervangen door ondergrondse infiltratiekratten.

De resultaten tonen aan dat het noodzakelijk is om opdrachtgevers van bouwprojecten te blijven sensibiliseren en stimuleren om de werken correct uit te voeren.

Enkel op diemanier kan Sint-Martens-Latem, rekening houdend met de klimaatverandering, zijn groene karakter behouden, worden huiskavels voorbereid op hevige buien en kan wateroverlast vermeden worden.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.