Latemse Basisschool gaat voor ‘maatschappelijke vorming’

Op 1 september 2022 voert basisschool Simonnet het algemene vak maatschappelijke vorming in ter vervanging van de religieuze levensbeschouwingen en het vak niet-confessionele zedenleer.
Hiermee neemt de school, die al sinds haar oprichting baanbrekend en vooruitstrevend was, een duidelijke beslissing in een onderwerp dat de politiek al decennia beroert maar waar politici er nog niet in slaagden de knoop door te hakken.
Die beslissing van bestuur en schooldirectie ging niet over één nacht ijs verklaart directeur Paul Lauwers:
“We komen hiermee tegemoet aan de veranderde eisen die onze maatschappij stelt aan opgroeiende kinderen en jongeren.  Zij worden geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, kansen en gevaren en met maatschappelijke opinies en een tijdsgeest die nog nooit zo snel evolueerden en die amper nog refereren aan het maatschappelijk en zingevend kader dat in het onderwijs bestaat.
Bovendien vinden we het onverantwoord om miljoenen euro’s  en honderden leerkrachten te “reserveren” voor levensbeschouwelijke vakken, in een geseculariseerde maatschappij en in een periode waar de scholen kampen met een ongezien acuut leerkrachtentekort en met financiële problemen.

Onze school denkt al lang na over een manier waarop we ook voor onze zingevende opdracht een beter rendement kunnen waarborgen.
De invulling die we aan het nieuwe vak geven, zal onze leerlingen een nog betere algemene vorming geven waarmee ze verder het secundair onderwijs en de wijde wereld kunnen intrekken.

Simonnet liet zich doorheen haar geschiedenis steeds leiden door haar maatschappelijke opdracht en niet door de strikte onderwijsregels.
Wo pionierden bij het invoeren van gemengd lager onderwijs in 1911, bij het structureel les geven in Frans en Engels,  de doorgedreven gedifferentieerde aanpak van onze leerlingen (waarvoor ze het Exentra-label verwerven), de eerstelijns psychologische begeleiding (waarvoor we een subsidie kregen van het Koning Boudewijnfonds), het structureel inschakelen van klasassistenten in onze pedagogische werking, …

We hopen met deze beslissing onze begeleiding en vorming van leerlingen verder te perfectioneren maar ook om het maatschappelijk en politiek debat over de levensbeschouwingen in het onderwijs opnieuw op de agenda te krijgen. 
Deze stap komt er na uitgebreid overleg met alle actoren: ouderraad, personeelsraad, Raad van Bestuur,
De uiteindelijke bevraging van alle ouders leverde een overweldigende respons van 87% op, waarvan liefst 94% onze keuze bevestigt. De Simonnetfamilie staat dus alvast pal achter deze keuze.

Momenteel zijn twee leerkrachten hard aan het werken om een leerplan te ontwikkelen voor dit nieuwe vak. “

Lezing

Op dinsdag 31 mei organiseert de school een lezing door professor Patrick Loobuyck.
Professor Loobuyck pleit al jaren voor de invoering van LEF, een algemeen vormend vak rond levensbeschouwing, ethiek en filosofie.
Iedereen is van harte welkom in Basisschool Simonnet.
De avond start om 19u30.

Meer informatie:

Paul Lauwers

09-282.78.70 of 0476-01.49.04
www.basisschoolsimonnet.be

Basisschool Simonnet zorgt ook voor leesvoer

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.