Saneringsbijdrage en -vergoeding blijven onveranderd
Via de riolering wordt vervuild afvalwater naar waterzuiveringsinstallaties getransporteerd om gezuiverd te worden.
Dit kost uiteraard flink wat geld. Enkele jaren geleden heeft de hogere overheid beslist dit gedeeltelijk te recupereren via de waterfactuur.
Die factuur bevat 3 componenten: vergoeding voor de productie en levering van het drinkwater, vergoeding voor het inzamelen en afvoeren van het afvalwater (riolering en grachten) en een bijdrage voor het zuiveren van het afvalwater.
Over de kost voor het inzamelen en afvoeren van het afvalwater, de zogenaamde gemeentelijke saneringsbijdrage en -vergoeding, kan een gemeentebestuur zelf beslissen.
De overige tarieven worden via de hogere overheden bepaald.
Tijdens de gemeenteraad van 22 november 2021 besloot het lokaal bestuur om niet in te gaan op het voorstel van TMVW om de saneringsbijdrage en -vergoeding te verhogen tot het maximum van € 1.40/m3. Het lokaal bestuur beschouwt de saneringsbijdrage als een verdoken belasting en wil liever transparant de investeringen in onder meer rioleringen weergeven.
Voor de komende periode, tot 2027, staan momenteel 46 (riolering)projecten op de uitvoeringsplanning, o.a. in de Museumwijk, George Minnelaan en Patio’s, Brakelmeers en Brakelleie, Koperstraat, Moeistraat, Elsakkerweg, Reinaertdreef, Brandstraat en Gevaertdreef.
Sinds 2016 is de bijdrage in Sint-Martens-Latem onveranderd gebleven.
De gemeentelijke saneringsbijdrage (drinkwaterklanten) en de gemeentelijke saneringsvergoeding (eigen waterwinning) worden voor 2022 aldus bepaald op € 0,95/m³, dit zowel voor huishoudelijk verbruik (basistarief) als niet huishoudelijk verbruik (vlak tarief).
