Aalst beet vorig weekend de spits af…
Maandag 22 maart 2021 — De negatieve gevolgen van de klimaatverandering zijn ook in Oost-Vlaanderen te voelen. Om hitte, droogte, wateroverlast en het verlies aan biodiversiteit te bestrijden, zijn twee maatregelen nodig: vergroenen en ontharden. Dat is niet alleen een taak van overheden.
Provincie Oost-Vlaanderen lanceert daarom klimaatgezond tuinadvies aan burgers en roept de Oost-Vlaming op de handen uit de mouwen te steken. Door de woonomgeving waterdoorlatend in te richten en met inheems groen te beplanten, kunnen burgers actief meewerken om de gevolgen van de klimaatverandering te temperen. Het project ‘Klimaatgezonde tuin’ wil burgers bewust maken van het belang van een natuurlijke woonomgeving en aanzetten tot onmiddellijke klimaatactie.
“Je private tuin inrichten als stenen woestijn om zo minder onderhoudswerk te hebben? Het tegendeel is waar! Net door natuurlijke processen ook in je tuin toe te laten en de natuur soms haar gang te laten gaan, heb je veel minder onderhoud en creëer je bovendien een waardevol stukje biodiverse natuur vlakbij huis. In Oost-Vlaanderen is 9% van onze totale grondoppervlakte ingenomen door tuinen; slechts 5,5% is bos. Er is dus veel potentieel voor meer groen!”, aldus gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Klimaat
