Sint-Martens-Latem : Alle neuzen in dezelfde richting bij gemeenteraad

Zuurstof voor verenigingen
is belangrijk

Extra financiële steun belangrijk voor doorstart verenigingsleven

SAMEN N-VA is verheugd dat de gemeenteraad van Sint-Martens-Latem op 7/9/2020 unaniem een besluit heeft genomen om de lokale verenigingen een extra steuntje in de rug te geven. 

Sint-Martens-Latem ontving 88.443 euro van de Vlaamse Overheid.

Hiervan gaat 63.820 euro rechtstreeks naar de erkende en gesubsidieerde cultuur-, jeugd- en sportverenigingen. Zij ontvangen een extra subsidie als coronatoelage die 1,5 keer zo groot is als de toelage die elke vereniging jaarlijst krijgt (vb. een vereniging die jaarlijks 500 euro krijgt, krijgt in 2020 die 500 euro + een extra van 750 euro).

Het resterende budget zal ingezet worden om extra uitleenmateriaal aan te kopen (12.000 euro). SAMEN N-VA vroeg aan het schepencollege een bevraging te doen bij de verenigingen om na te gaan welk uitleenmateriaal ze best kunnen gebruiken.

Het resterende budget (12.620 euro) wordt voorlopig als buffer achter de hand gehouden. Wat dit bedrag betreft, heeft SAMEN N-VA suggesties aangebracht tijdens de gemeenteraadszitting.
Zo zou de gemeente kunnen tussenkomen in de huur van zalen binnen en buiten de gemeente die door verenigingen gehuurd worden voor een activiteit of kan de gemeente extra verwarmingstoestellen aankopen om de grote gemeentelijke tent te verwarmen.

Deze extra steun voor onze lokale verenigingen is van groot belang voor onze verenigingen. Zij hebben verschillende activiteiten moeten annuleren, eetfestijnen en andere financiële acties zijn niet kunnen doorgaan en bij de organisatie van nieuwe activiteiten moeten extra kosten gemaakt worden om de nodige veiligheidsmaatregelen te kunnen treffen.

Verbod op evenementen en culturele activiteiten was te streng

Begin augustus werd een tijdelijke politieverordening uitgevaardigd door het schepencollege waarin alle evenementen en culturele activiteiten werden verboden tot en met eind september.

SAMEN N-VA betreurt dat diverse buitenactiviteiten in de zomerperiode werden geannuleerd, net als de kermissen. Uiteraard konden deze niet doorgaan zoals in andere jaren, maar de kermiskramen voor de kinderen hadden toch perfect kunnen geopend worden met inachtname van alle veiligheidsvoorschriften.

SAMEN N-VA is ervan overtuigd dat er een veel beter evenwicht had kunnen gevonden worden tussen de noodzakelijke gezondheidsmaatregelen enerzijds en het mentaal welzijn van onze inwoners anderzijds

We moeten zo gewoon mogelijk leren verder doen, met respect voor de regels. Het verbieden van alle activiteiten voor een lange periode was dan ook een slechte maatregel.

Kristof Vanden Berghe, fractieleider SAMEN N-VA (0477/69.21.35)

(gast-columnist voor leiestreek.com)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.