Provincie registreerde in september meer dan 43 000 fietsverplaatsingen op fietssnelwegen in Sint-Niklaas, Deinze, Oudenaarde en Nazareth

 

In september telde de Provincie Oost-Vlaanderen het fietsverkeer langs vier fietssnelwegen in Sint-Niklaas, Deinze, Oudenaarde en Nazareth. In totaal werden meer dan 43 000 fietsverplaatsingen geregistreerd.

Op vier locaties werd gedurende twee weken het aantal fietsers geteld: op de fietssnelweg Gent-Antwerpen (F4) in Sint-Niklaas, de fietssnelweg Gent-Deinze-Kortrijk (F7) in Deinze en de fietssnelweg Gent-Oudenaarde (F45) in Oudenaarde en Nazareth.

In Sint-Niklaas werden in totaal 18 336 fietsers geregistreerd, in Deinze 12 197 fietsers, in Oudenaarde 8 422 fietsers en in Nazareth 4 504 fietsers.

“De resultaten van de fietstelling geven ons opnieuw een inzicht over hoeveel fietsers zich verplaatsen langs de fietssnelwegen. Op basis van deze fietsdata kunnen we gerichte keuzes maken bij de verdere realisatie van het fietssnelwegenplan en het wegwerken van andere missing links in het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk”, licht gedeputeerde Peter Hertog, bevoegd voor mobiliteit, toe. ”

Frequent gebruik

Het telproject toont aan dat deze fiets(snel)wegen zowel op werkdagen als in het weekend frequent worden gebruikt. Al zijn er onderlinge verschillen. Voor de metingen langs de fietssnelweg in Sint-Niklaas, Deinze en Oudenaarde werd duidelijk dat gemiddeld het meeste aantal fietsers op werkdagen is geteld. In Sint-Niklaas gebruikten 1 373 fietsers de fietssnelweg t.o.v. 825 op weekenddagen. Voor Deinze werden 886 fietsers gemeten op werkdagen en 612 op weekenddagen. In Oudenaarde werden 566 fietsers op werkdagen gemeten en 449 op weekenddagen. Ter hoogte van het meetpunt in Nazareth – gelegen langs de fietssnelweg F45 – situeert de piek zich in het weekend met gemiddeld 324 fietsers op een weekenddag.

Sterke toename in aantal fietsers

Voor de meetpunten in Sint-Niklaas en Deinze was het de tweede keer op rij dat in de maand september fietsers werden geregistreerd. Voor beide meetpunten zijn er op een dag gemiddeld meer fietsers geregistreerd ten opzichte van vorig jaar. In Sint-Niklaas gebruikten dit jaar 1 222 fietsers de fietssnelweg t.o.v. 862 in 2015. In Deinze werden 813 fietsers geteld t.o.v. 686 in 2015. Ter hoogte van het meetpunt in Sint-Niklaas is de toename het sterkst met op werkdagen een gemiddelde toename van 40%.

Spits

Deze fiets(snel)wegen kennen op werkdagen een duidelijke ochtend- en avondpiek.  Dat wijst op het functioneel gebruik van deze fietsroutes voor woon-werk en woon-schoolverkeer. Tijdens het spitsmoment passeren op een gemiddelde werkdag 250 fietsers per uur in Sint-Niklaas, 90 fietsers per uur in Deinze, 50 fietsers per uur in Oudenaarde en 40 fietsers per uur in Nazareth.

Grote fietsmaat

Uit het telproject is ook af te leiden dat gemiddeld voor de vier meetpunten 90% van de fietsers met een grote fietsmaat rijdt. Daarnaast bevinden er zich gemiddeld 5,5 % bromfietsen. Kinder- en jeugdfietsen vormen een minderheid in het (bovenlokaal) fietsverkeer op de fietssnelwegen.

Niet sneller dan 25 km/uur

De grote meerderheid van de fietsers rijdt op de fietssnelweg niet sneller dan 25 km/uur. Zo is de V85 (snelheid die door 85% niet wordt overschreden) op het meetpunt in Sint-Niklaas 20,5 km/uur, op het meetpunt in Deinze 22,9 km/uur, op het meetpunt in Oudenaarde 25 km/uur en op het meetpunt in Nazareth 20,8 km/uur.

Alle info: Provincie Oost-Vlaanderen – dienst Mobiliteit , Wilsonplein 2, 9000 Gent -contactpersoon: Ilse Smitz – tel. 09 267 77 23

fietsostrades-s-taeledeman

Fietssnelweg Deinze (if – copyright Sven Taeldeman)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.