Sint-Martens-Latem, SIMONNETSCHOOL: lezing prof. JOHAN BRAECKMAN

DE VISIE van Prof. JOHAN BRAECKMAN

Sint-Martens-Latem:

De directie en de comités van de Simonnetschool nodigen iedereen  uit op een lezing door professor Johan Braeckman met als thema ‘Kritisch denken: valkuilen en mogelijkheden’.

In zijn nieuwste boek ‘De ongelovige Thomas heeft een punt’ bespreken Johan Braeckman en Maarten Boudry historische en actuele denkbeelden die hun wortels vinden in drogredenen, foutieve intuïties en cognitieve valkuilen.

Naast klassieke pseudowetenschappen, zoals parapsychologie, homeopathie, creationisme en psychoanalyse, passeren andere bizarre opvattingen de revue, zoals het geloof in het monster van Loch Ness, complottheorieën, telepathie, de lijkwade van Turijn, klopgeesten en mirakels.

Braeckman en Boudry verduidelijken de verschillen tussen wetenschap en pseudowetenschap, tussen kritisch en onkritisch denken, en tussen zin en onzin. Iedereen die de kwaliteit van zijn denken wil bevorderen, heeft baat bij dit boek.

De Simonnetschool wil haar leerlingen niet alleen cognitief en sociaal ontwikkelen, maar de leerlingen ook vormen tot kritische jongeren, die een sterk zelfbewustzijn koppelen aan een verstandige, kritische blik op de wereld. We willen met deze houding op onze bescheiden wijze bijdragen aan een harmonieuze maatschappij. Professor Braeckman is de aangewezen persoon om deze denkbeelden ook aan een breder publiek van ouders en geïnteresseerden voor te stellen.

Het boek:

De apostel Thomas geloofde niet dat Jezus uit de dood was opgestaan. Hij eiste bewijzen. Christus nam het hem kwalijk: ‘Zalig zijn zij die niet zien en toch geloven.’ Maar Thomas had een punt. Buitengewone beweringen vragen om buitengewone bewijzen. Niemand is immuun voor pseudowetenschap, bijgeloof en irrationeel denken. We leggen makkelijk valse verbanden, maken verkeerde statistische inschattingen, zijn kwetsbaar voor drogredenen en vertrouwen te veel op onze waarneming en ons geheugen. Ook intelligente mensen ontsnappen hier niet aan. Zij zijn bovendien meer bedreven in het verdedigen en rationaliseren van aantoonbaar foute overtuigingen.

In De ongelovige Thomas heeft een punt bespreken de auteurs historische en actuele denkbeelden die hun wortels vinden in drogredenen, foutieve intuïties en cognitieve valkuilen. Naast klassieke pseudowetenschappen, zoals parapsychologie, homeopathie, creationisme en psychoanalyse, passeren andere bizarre opvattingen de revue, zoals het geloof in het monster van Loch Ness, complottheorieën, telepathie, de lijkwade van Turijn, klopgeesten en mirakels.

Het boek is na de lezing te koop en kan gesigneerd worden door de auteur.

Een uitgave van Houtekiet

Praktisch: feestzaal Simonnetschool, donderdag 1 december, 19u30. Inkom gratis.

Noteer  alvast ook een volgende lezing: op donderdag 15 maart 2012 ontvangen we auteur Oscar van den Boogaard.

Adres?

Simonnetschool

Maenhoutstraat 68

9830 Sint-Martens-Latem

Alle info?

09-282.78.70 of 0476-01.49.04

http://www.simonnetschool.be

Portret Prof. Johan Braeckman, courtesy Bart Madou

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.