Sint-Martens-Latem gaat voor deelauto’s

In Sint-Martens-Latem staan er tegen de zomer van 2023 5 elektrische deelwagens ter beschikking via het deelsysteem BattMobility. Het gaat om 4 stadswagens en 1 multi-functionele combispace met trekhaak. In Vlaanderen is het autodelen volop in opmars. Nu zal ook in Sint-Martens-Latem een aanbod van deelwagens komen.

Verduurzaming van de mobiliteit in de gemeente

Het lokaal bestuur van Sint-Martens-Latem wil de mobiliteit van zijn medewerkers en inwoners verduurzamen. Ter verwezenlijking van deze ambitie keurde de gemeenteraad een raamovereenkomst goed voor het plaatsen en uitbaten van elektrische deelwagens. Aanvankelijk zullen vier elektrische stadswagens en een mini-monovolume worden ter beschikking gesteld via het Gentse autodeelsysteem BattMobility, verspreid over de volgende plaatsen:

– Mortelputstraat, ter hoogte van de begraafplaats

– Constant Permekelaan, ter hoogte van centrum De Oase

– Vennelaan, ter hoogte van Sociaal Huis

– Latemstraat, ter hoogte van Priesterage

– Xavier de Cocklaan, ter hoogte van centrum De Vierschaar

Deze locaties zullen dienen als vaste standplaats voor de deelwagens en beschikken over laadinfrastructuur. Bovendien is één laadpunt, naast het autodeelsysteem, publiek toegankelijk voor particulieren. 

Zowel medewerkers van het lokaal bestuur als inwoners zullen van de deelwagens gebruik kunnen maken. De mini-monovolume zal tijdens de week, tussen 10 uur en 12.30 uur, vast gereserveerd worden voor het lokaal bestuur, en dit voor de maaltijdbedeling in de gemeente.

Waarom autodelen?

“Autogebruik met BattMobility is gebaseerd op een eenvoudig principe: een auto die veel gebruikt wordt, is goedkoper voor iedereen en is beter voor het milieu.

De manier waarop een deelauto fungeert, heeft ook invloed op de denkwijze en het gedrag van mensen,” zegt Chris de Guytenaer van BattMobility.

“Autodelen kan mensen doen nadenken over de noodzaak van hun verplaatsingen en hen ertoe aanzetten om efficiënter om te gaan met die ene autorit. Nog te vaak zie je mensen voor kleine verplaatsingen de auto nemen of combineert men niet meerdere verplaatsingen in één rit. Gebruikers van deelauto’s leggen minder voertuigkilometers af en kiezen principieel voor duurzame alternatieven.”

Elektrische wagens zijn op het vlak van energieverbruik efficiënter dan wagens met een verbrandingsmotor. Daarnaast zijn ze stiller, geurloos en stoten ze minder fijn stof en broeikasgassen uit. Bovendien nemen deze voordelen voor het klimaat en de gezondheid exponentieel toe als de voertuigen worden gedeeld.

Autodelen zorgt voor een vermindering van het autobezit en leidt zo tot een verlaging van de parkeerdruk in de dorpskernen. Openbaar domein is schaars. Minder parkeerplaatsen creëren meer publieke ruimte voor andere waardevolle doeleinden. Autodelers gebruiken ook frequenter andere alternatieven voor de eigen wagen, zoals het openbaar vervoer of de bus. Zo heeft het deelsysteem een positieve impact op de ‘modal shift’ en fileoverlast. 

Rigo Van de Voorde, schepen van mobiliteit

rigo.vandevoorde@sint-martens-latem.be, 09 282 17 00

David De Beukelaer, Head of communications 

david@battmobility.be, 0498 76 34 49

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.