Deurle –
Carol Haest columnist voor het voedingsmagazine Biofood en ex-aankoop- en verkoopdirecteur bij voedingsfabrikant Lima maakt u wegwijs in natuurvoeding en macrobiotiek. Hij vertelt ook over het ontstaan van Lima en de doorbraak in 1969/70, mede dank zij de tegenoverliggende hippiecommune met winkel en restaurant en de bewustwording van de consument met oog voor gezonde voeding.
In het kinderrijke kunstenaarsgezin van Edgar Gevaert (1891-1965) en zijn vrouw Marie Minne werd geijverd voor wereldvrede. Een wereldparlement moest daarbij hulpmiddel zijn. Tot de internationale beweging hoorde ook de Japanner Georges Ohsawa (1893-1966) die opmerkte dat men eerst vrede binnen zichzelf moest creëren waarbij de macrobiotiek en de daarbij passende voeding centraal stonden. De Gevaerts waren onmiddellijk gewonnen voor dit gedachtegoed. Ze importeerden grondstoffen, bereidden andere zelf in de keuken, ook voor vrienden en kennissen, en zo ontstond in 1957 Lima, genoemd naar Ohsawa’s echtgenote Lima (1899-1999) die als honderdjarige nog kooklessen gaf.
Albert Haelemeersch, voorzitter van de inrichtende vereniging, was bevriend met de familie, werkte er als jobstudent en later als bediende onder de directie van Pierre Gevaert. Hij schetst de sfeer en haalt enkele anekdotes op.
De ‘Limafabriek’ was van 1966 tot eind 1985 een van de grootste werkgevers in Sint-Martens-Latem.
Inrichters? Den Laethemschen Vriendenkring
Waar? Centrum ‘De Vierschaar’, Xavier De Cocklaan, Deurle
Wanneer? Dinsdag 8 september 2009 – 19.30 uur
Inkom? Iedereen welkom, inkom gratis

Ecoloog Pierre Gevaert, mede-oprichter van het succesvolle bedrijf